PT SOLID GOLD BERJANGKA – China mengenakan perintah berkurung pada permainan dalam talian untuk kanak-kanak bawah umur, kerajaan telah mengumumkan.

Pemain bawah 18 akan diharamkan bermain di antara 22:00 dan 08:00. Mereka juga akan terhad kepada 90 minit permainan pada hari kerja dan tiga jam pada hujung minggu dan cuti.

Sebahagian daripada langkah terkini China untuk membendung ketagihan permainan video, yang dikatakan oleh para pegawai merosakkan kesihatan anak-anak.

China adalah salah satu pasar permainan terbesar di dunia.

Garis panduan rasmi kerajaan – yang dikeluarkan pada hari Selasa – termasuk had perbelanjaan untuk kanak-kanak di bawah umur.

Pemain berusia lapan hingga 16 tahun boleh menghabiskan sehingga 200 yuan (£ 22, $ 29) sebulan, manakala antara 16 hingga 18 tahun boleh menghabiskan sehingga 400 yuan pada akaun permainan mereka.

China adalah pasaran permainan kedua terbesar di dunia, dengan pendapatan global AS melepasi China buat pertama kalinya tahun ini berikutan peningkatan peraturan China terhadap industri, menurut firma penyelidikan Newzoo.
Apa latar belakang?
China telah berulang kali mengkritik permainan video untuk memberi kesan negatif kepada golongan muda.

Pada tahun 2018, kerajaan mengumumkan penubuhan pengatur permainan – sebagai tindak balas kepada kebimbangan tentang penglihatan yang dekat di kalangan kanak-kanak – untuk mengehadkan bilangan permainan dalam talian baru, menyekat membayar masa dan membangunkan sistem sekatan umur.

Pada tahun yang sama, China memberhentikan pemberhentian untuk permainan video baru, yang berlangsung selama sembilan bulan, menghadapi tamparan besar kepada industri yang menguntungkan.

Sesetengah syarikat permainan video terbesar bertindak secara proaktif, tetapi pengesahan umur dan pengesahan yang boleh dipercayai menjadi kebimbangan utama.

 

Readmore : PT SOLID GOLD BERJANGKA | Smartphone Xiaomi Mempunyai Kamera 108 Megapixel

Tencent – syarikat permainan terbesar di dunia – menangani kritikan dengan membatasi masa permainan hingga satu jam sehari untuk pengguna di bawah 12 dan dua jam sehari untuk pengguna antara 12 dan 18.

Mereka juga mula menghendaki pengguna membuktikan usia dan identiti mereka terhadap keadaan yang ada rekod.

Tetapi garis panduan baru akan digunakan secara universal untuk semua platform permainan dalam talian yang beroperasi di China dan akan menangani kebimbangan penguatkuasaan secara langsung.

Pentadbiran akan bekerjasama dengan penguatkuasa undang-undang untuk membina sistem pengenalan bersatu yang platform permainan boleh digunakan untuk mengesahkan identiti pengguna dan umur dengan data kerajaan, jurucakap memberitahu agensi berita Xinhua.
Seberapa berbahaya adalah permainan video?

Tahun lepas, Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyenaraikan kecanduan permainan – yang mereka sebut sebagai “gangguan permainan” – sebagai keadaan kesihatan mental buat kali pertama.

Panduan Persatuan Psikiatri Amerika yang paling terkini tidak mengiktirafnya secara rasmi, sebaliknya menyenaraikan gangguan permainan internet sebagai syarat untuk kajian lanjut.

Tetapi sesetengah negara telah mengenal pasti permainan yang berlebihan sebagai isu kesihatan awam utama, dan ramai yang mempunyai klinik kecanduan swasta untuk merawat keadaan.

Solid Gold Berjangka

Enter Your Mail Address